Predavanje o sv. Nikoli Taveliću na susretu OFS-a

U nedjelju 12. siječnja u našem samostanu održan je redoviti susret mjesnog bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS), na kojem je sudjelovalo i nekoliko članova Frame. Na tom je susretu profesor povijesti i geografije Dragutin Koštro (OFS) održao svoje drugo predavanje iz ciklusa „Hrvatski sveci i blaženici u povijesnom kontekstu". Prvo je predavanje bilo o blaženom Alojziju Stepincu, a ovaj je put prof. Koštro govorio o životu i mučeništvu našega prvog kanoniziranog sveca Nikole Tavelića.

Po povijesnom kontekstu vremena u kojem je sv. Nikola Tavelić živio i djelovao, predavač je prisutnima približio prilike u Dalmaciji i Bosni u 14. stoljeću. Nakon što je prikazao odnose bogumila i Katoličke crkve u Bosni, gdje su uspjeh u misijama imali samo franjevci, pogotovo sv. Nikola, prof. Koštro u svom se predavanju osvrnuo i na političke i vjerske prilike u Svetoj zemlji (posebno u Jeruzalemu) gdje je vladala netrpeljivost Saracena i kršćana nakon križarskih ratova. Naglasio je da se sv. Nikola Tavelić upravo u tim prilikama 1391. uputio u Jeruzalem kako bi pred muslimanskim kadijom posvjedočio vjeru u Isusa Krista u želji da istog obrati na katoličku vjeru po uzoru na sv. Franju Asiškog, a gdje je i podnio mučeništvo sa svoja tri brata franjevca.
Na kraju je predavač istaknuo značaj kanonizacije sv. Nikole Tavelića (1970.) za hrvatski narod, jer je ista doprinijela ponovnom buđenju hrvatske nacionalne svijesti, usprkos činjenici što je Hrvatska u to vrijeme bila dio SFRJ, a koja je ideološki bila protivna kako Katoličkoj crkvi, tako i hrvatskom nacionalnom identitetu, koji je bezuspješno gušila sve vrijeme svog postojanja.
Prof. Koštri u održavanju predavanja asistirala je framašica Jelena Strinić.

 

 

 Blato, Vela Luka, Cavtat, Dubrovnik - Lapad, Dubrovnik "Mala braća", Imotski, Kuna, Lumbarda, Makarska, Metković, Omiš, Orebić, Podbablje, Proložac, Rožat, Mokošica, Runovići, Sinj, Split "Gospa od zdravlja", Split - Pojišan, Split "Sv. Frane", Split "Sv. Obitelj", Split - Trstenik, Trogir, Drid, Vinjani, Zmijavci

 

Franjevački svjetovni red OFS

Splitsko-dubrovačko područno bratstvo
„Sv. Leopold Bogdan Mandić“

Trg Gaja Bulata 3

21 000 Split

Tel.: 021 / 541 718