Duhovne obnove - Pridžba

Područne duhovne vježbe Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva OFS-a održane su od 20.4. do 22.4. 2018. godine na Pridžbi (Korčula), u svetištu Bl. Marije Propetog Isusa. Tema duhovne obnove je bila "Franjino obraćenje - poziv na naše obraćenje". Voditelj duhovne obnove bio je fra Goran Ćorluka OFM, član franjevačke zajednice u Slanom (Hercegovačka provincija Uznesenja BDM). U svim pripremama oko realizacije cijelog programa sudjelovalo je mjesno bratstvo Blato – Vela Luka s duhovnom asistenticom č. s. Janjom Jurman. Na duhovnim vježbama sudjelovali su članovi OFS-a iz mjesnih bratstava: Blato- Vela luka, Cavtat, „Mala Braća“ Dubrovnik, Rožat, Orebić, Lumbarda, Split(Gospa od zdravlja) i Split (Sv. Frane), Omiš, Makarska, Zmijavci i Trogir.
Duhovna obnova je započela Euharistijskim slavljem u svetištu bl. Marije Propetog Isusa Petković, koju je predvodio fra Goran Ćorluka. Poslije mise svi sudionici išli su na Pridžbu gdje se održavala duhovna obnova. Teme duhovne obnove bile su:


a) ISPOVIJED
Ispovijed kroz povijest u samim početcima Crkve. Svećenik kao službenik Crkve koji je i sam grešnik, ali preko kojega Bog oprašta i koji nas u ime zajednice ponovno prima u zajednicu. Teški i laki grijesi i zašto ih ispovijedamo, zašto valja reći broj grijeha. Ispovjedni pečat odnosno tajnost ispovijedi koju je svećenik dužan čuvati i pod cijenu vlastitog života. Najvažniji dio ispovijedi je kajanje, dio bez kojega ispovijed nije valjana. O pokori koja odgovara grijesima i uči nas da se doista popravimo. Ispovijed kao običaj, životne ispovijedi i razlozi za i protiv njih. Savjest kao živo biće koje uči, raste ili pada, koja postaje imuna na naše grijehe. Pravo na ispovijed i zašto se nekada odrješenje tj. ispovijed uskraćuje.


b) OBRAĆENJE:
Poziv svakome čovjeku da zastane u jednom trenutku, da sagleda svoj život i preispita svoje životno putovanje, da se okrene Bogu, prihvati ga i slijedi. Obraćenje sv. Franje koje je proisteklo iz nezadovoljstva u zemaljskom bogatstvu, slavi koju je imao i užitcima koje je tražio. O putovanju do cilja na kojem često stojimo, na kojem se ugasi naša želja, na kojem padnemo pod različitim teretima. Važnost ustrajnosti na putovanju. Važnost ispravnih stavova i život po njima, da se ti isti stavovi odnose i na mene. O veličini koju čovjek skriva u sebi, koju je dobio ali je rijetko koristi. Put ispravljanja vlastitog života, vlastitih razmišljanja, života bližnjih i same Crkve. Tko ne služi odbacio je svoju temeljnu zadaću. Šutnja kao propast mojih talenata. Franjo koji mijenja Crkvu i mi kao njegova djeca koji trebaju nastaviti njegov rad.


c) ŽIVOT U OBITELJI:
Ljubav koja pretpostavlja žrtvu. Mjesto ispitivanja naše vjere i mjesto na kojem smo prvi primjer i svjedok. Mjesto u kojem često unosimo nemir kojega i ne primjećujemo. Vrijeme koje imamo i kako ga koristimo i zašto Boga ostavljamo po strani, zašto molimo malo, zašto molimo kada nismo koncentrirani? Vrijeme za sebe, vrijeme za bližnje i vrijeme za Boga kao naša obaveza. Svetost tijela i duše. Drugi ljudi i lažne slike života. Ljubomora i zavist kao unutarnja prepreka savršenosti. Sreća koja je nadomak ruke ali koja nam za dlaku pobjegne. Prolaznost života i vremena koja nas upozorava da se odmaknemo od nebitnoga. Muž i žena, poštovanje i ljubav. Osloboditi sebe od sitnica, od nebitnih stvari kako bi našli mir i sreću. Kako unijeti sebe u srce naših bližnjih.

Susret je prošao izvrsno, u bratskom franjevačkom druženju uz obilje Božjeg milosrđa.


Mir i dobro.


Mila Šuto

 

 

 Blato, Vela Luka, Cavtat, Dubrovnik - Lapad, Dubrovnik "Mala braća", Imotski, Kuna, Lumbarda, Makarska, Metković, Omiš, Orebić, Podbablje, Proložac, Rožat, Mokošica, Runovići, Sinj, Split "Gospa od zdravlja", Split - Pojišan, Split "Sv. Frane", Split "Sv. Obitelj", Split - Trstenik, Trogir, Drid, Vinjani, Zmijavci

 

Franjevački svjetovni red OFS

Splitsko-dubrovačko područno bratstvo
„Sv. Leopold Bogdan Mandić“

Trg Gaja Bulata 3

21 000 Split

Tel.: 021 / 541 718