Održano 10. Splitsko-dubrovačko područno hodočašće u Imotskom

Održano 10. Splitsko-dubrovačko područno hodočašće u crkvi sv Franje u Imotskom prigodom 300-te obljetnice oslobođenja Imotske krajine od Turaka uoči Gospe od Anđela 2. 8. 1717.

Veliko hvala dragom Bogu za sve milosti koje nam je u subotu podario na područnom hodočašću OFS-koje se održalo u Imotskom, prigodom 300-te obljetnice oslobođenja Imotske krajine od Turaka Za uspjeh hodočašća u bratstvima molila se trodnevnica, na putu u Imotski hodočasnici su molili krunicu za sretan dolazak i povratak svojim kućama. Prvo što nam je sv Franjo i Gospa od Anđela isprosili, a Bog podario je lijepo sunčano vrijeme. Svi hodočasnici su sretno doputovali. Za svesrdan doček oko 250 hodočasnika iz MB Blato- Vela luka, Lumbarda, Orebić, „Mala Braća“ Dubrovnik, Rožat, Catat, Lapad, Omiš, „Gospa od zdravlja“, „Gospa od Pojišana“, „Sv. Obitelj“, „Blagovijest“ i „Sv. Frane“ na Obali iz Splita, Sinj, Proložac, Podbalje, Runović, Vinjani i Zmijavci, pobrinuli su se fra Kristian Stipanović, gvardijan, fra Zoran Kutleša, duhovni asistent MB Imotski,fra Jerko Kolovrat, student teologije, postolanti u Imotskom te članovi MB Imotski , Angela Koštro, ministra; Ružica Budimir, Ivana Mršić, Anđelka Tolić, Ankica Olujić i Marijana Vidulin. Svi pristigli hodočasnici su se potpiasali i dobili prigodan poklon sa slikom Gospe od Anđela. Velika franjevačka i bratska ljubav, sklad i zajednički rad se mogao osjetiti i doživjeti tokom cijelog dana.
U crkvi sv. Franje s početkom u 10 sati započeo je prijepodnevni program hodočašća koji je u potpunosti realiziran. Fra Zoran Kutleša, moderator hodočašća profesionalno je najavljivao dnevni red. Pozdrave i dobrodošlicu svim hodočasnicima uputili su fra Kristian Stipanović, imotski gvardijan, Angele Koštro, ministra MB Imotski , Mila Šuto, područna ministra, fra Stipe Nimac, predsjednik Konferencije područnih duhovnih asistenata Splitsko- dubrovačkog bratstva i Matea Lončar, područne predsjednice FRAM-e. Fra Stipe se na kraju svoga pozdrava pomolio za sve pokojne članove franjevačke obitelji. Profesor Dragutin Koštro održao je predavanje „Povijest franjevaca u Imotskom“. Profesor Dragutin svojim dobro pripremljenim predavanjem opisao je ulogu franjevca kroz povijest u Imotskoj krajini te očuvanju katoličke vjere i nacije sve do današnjih dana. Predavanje je oduševilo sve prisutne hodočasnike.
U 11:30 formiranjem procesije u dvorištu, pjevanjem Gospinih litanija uslijedio je svečani ulazak u crkvu. Svečano misno slavlje predvodio je fra Kristian Stipanović uz koncelebraciju duhovnih asistenata Fra Stipe Nimac, MB Trstenik, presjednik Konferencije duhovnih asistenata; fra Vito Smiljan,MB „Mala Braća „Dubrovnik; fra Stipe Bešlić,MB Omiš; fra Frano Laco, MB Zmijavci, fra Jakov Begonja MB „Gospa od zdravlja“ Split i fra Jakov Udovičić, MB Vinjani. Čitanje čitala je Ružica Budimir MB Imotski, psalam pjevala je Suzana Fiorenini MB Cavtat, za orguljama bila č. s. Sofija. Molitve vjernika molile su ministre MB Imotski ,Proložac, Runović, Podbablje, Vinjani i Zmijavci. Pjevanje za vrijeme misnog slavlja animirali su Frama MB Imotski i OFS. Fra Kristian naglasio je u propovijedi Franjino apostolsko djelovanje u svom vremenu. Uputio na čitanje sv. Pisma. Naglasio je vrijednost osobne molitve u životu svakog vjernika. Upozorio kako okorjelost našeg srca u našem životu donosi loše odluke.
Prije samog blagoslova fra Zoran je izmolio franjevačku molitvu“Godišnja posveta Bezgrešnoj našoj pokroviteljici“ iz molitvenika „Serafsko cvijeće“.
Na kraju misnog slavlja fra Kristian nam je udijelio blagoslov. Prikupljena milostinja darovala se karitasu za potrebe siromašnih obitelji u Imotskoj krajini. Zdravko Olujić, MB Imotski fotografirao je zajedničku fotografiju ispred crkve sv Franje.
Za sve sudionike hodočašća ručak su pripremila MB Imotski, Podablje, Proložac, Runović, Vinjani i Zmijavci. Na stolovima hrane je bilo u izobilju i još ostalo.
Poslije ručka svi hodočasnici krenuli su u razgledavanje grada Imotskog i tvrđave Topana . Povijest grada tumačio je prof. Dragutin. Na Topani u maloj crkvici Gospe od Anđela izmolile su se tri Zdravo Marije za zahvalu Majci Mariji za sve uslišane molitve i dobivene bitke u Hrvatskom narodu. U tri sata, kod zavjetnog križa poginulih branitelja na Topani molila se krunica Božanskog Milosrđa. Po deseticu krunice molili su predstavnici MB“Mala Braća“ Dubrovnik, Sinj, Omiš, „Gospa od zdravlja“ Split a zazive MB Trogir. Na kraju fra Zoran Kutleša je dao svima blagoslov i zaželio svima sretan povratak svojim kućama. S Topane hodočasnici su se uz Modro jezero spustili do crkve sv. Franje gdje su čekali autobusi. Svim hodočasnicima smo zaželjeli sretan i povratak svojim obiteljima.
Poruke zahvale i sretnog dolaska kućama hodočasnici su uputili u večernjim satima.

Područna ministra Mila Šuto

 

 

 Blato, Vela Luka, Cavtat, Dubrovnik - Lapad, Dubrovnik "Mala braća", Imotski, Kuna, Lumbarda, Makarska, Metković, Omiš, Orebić, Podbablje, Proložac, Rožat, Mokošica, Runovići, Sinj, Split "Gospa od zdravlja", Split - Pojišan, Split "Sv. Frane", Split "Sv. Obitelj", Split - Trstenik, Trogir, Drid, Vinjani, Zmijavci

 

Franjevački svjetovni red OFS

Splitsko-dubrovačko područno bratstvo
„Sv. Leopold Bogdan Mandić“

Trg Gaja Bulata 3

21 000 Split

Tel.: 021 / 541 718